HÅLLBARHET

i framtidens backaplan

Framtidens Backaplan utvecklas med siktet inställt på framtiden. Stor vikt läggs vid att utveckla en hållbar stadsdel utifrån ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Längs hela vägen används expertis och handlingskraftig kompetens inom bland annat stadsbyggnad, arkitektur, miljö, landskap och social hållbarhet.

Hållbar stadsdel

Att utveckla en hållbar stadsdel handlar till stor del om att möta de klimatrelaterade utmaningar som vi ser idag och i framtiden. Fokus ligger på effektiv energianvändning och på att bygga energieffektiva hus – på rätt sätt, med rätt material. Lokaler och boendeytor behöver vara flexibla för att kunna anpassas efter förändrade behov. Funktioner samnyttjas och delas av flera användare. Husen får en enkel och lättillgänglig sopsortering, återvinningsstationer och cykelpooler för att de boende ska kunna leva så hållbart som möjligt.

Social hållbarhet

Social hållbarhet är en viktig del i utvecklingen av området. Genom att planera verksamheter för olika målgrupper stärks Framtidens Backaplans sociala och kulturella mångfald. Här skapas tillåtande, generationsöverskridande mötesplatser som bidrar till delaktighet, samtidigt som de stärker livskvaliteten och ökar tryggheten och välbefinnandet hos både boende och besökande.

Klimatanpassat

Den nya stadsdelen anpassas för framtidens förändrade klimatförutsättningar, för att kunna klara stigande vattennivåer och ökade temperaturer. Här anläggs gröna ytor för att minska buller och för att främja biologisk mångfald. Ett viktigt steg i hållbarhetsarbetet är att tillhandahålla närproducerad el via solcellsanläggningar på taken och att använda material i konstruktionerna med lågt klimatavtryck.
Vi har redan vid etapp 1 sparat in över 800 000 kg CO2. Det motsvarar ungefär årsförbrukningen av 11 000 bensinbilar, vilket ger en bra indikation på vad som uppnås med dessa insatser.

Mobilitet

I Framtidens Backaplan ska det vara enkelt att förflytta sig på ett hållbart sätt. Det nya området kommer att erbjuda bra cykel- och gånginfrastruktur och ett väl utbyggt kollektivtrafiknät som bland annat kompletteras med en ny pendeltågstation i Brunnsbo.
Med god lokal service minskar behovet av att äga egen bil. I stadsdelen kommer det att finnas ett stort utbud av hållbara mobilitetslösningar för både privatpersoner och verksamheter så som hyrcyklar, bilpooler med lättillgängliga laddstationer och eldrivna godstransporter.

Frågor & svar

På vilka sätt underlättas det för ett liv med lågt klimatavtryck i Framtidens Backaplan?

Den nya stadsdelen innehåller allt du behöver för att leva, verka och bo. Det, kombinerat med tillgången till bra kollektivtrafik, gör det lätt att leva bilfritt. Byggnaderna kommer att vara energieffektiva och inbyggt material kommer analyseras för att ha en så liten klimatpåverkan som möjligt.

Är det klimatklokt att bygga så nära vattnet?

Områdets detaljplaner tas fram med hänsyn tagen till framtida högre havsnivåer såväl som kraftigare skyfall. Det innebär dels att marknivån höjs vid den nya bebyggelsen, dels att parkerna planeras för att kunna avleda och magasinera vatten vid skyfall.

På vilka sätt främjas social hållbarhet i den nya stadsdelen?

Framtidens Backaplan kommer att bli en stadsdel för alla, vare sig man bor, arbetar eller besöker stadsdelen. Stort fokus har lagts på att skapa naturliga mötesplatser där alla är välkomna och som underlättar för ett hälsosamt stadsliv.

Hur tar projektet hänsyn till den biologiska mångfalden?

Genom att omvandla stora asfalterade ytor till grön blandstad där gröna parker och innergårdar bildar korridorer för insekter och andra arter. Området kring Kvillebäcken breddas för att ge större plats och bättre skydd åt ekosystemet där.

Var hittar jag förstudier och andra dokument som rör hållbarhet i Framtidens Backaplan?

Göteborg Stads webb hittar du flera förarbeten som rör projektets miljöpåverkan och miljömässiga förutsättningar.