KF har varit med och drivit utvecklingen av området som Framtidens Backaplan ligger på ända sedan 50-talet. Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter, ser fram emot att de får sätta spaden i jorden – igen.

Det har gått mer än ett halvt sekel sedan KF letade efter det mest optimala läget för en ny lagercentral i Göteborg. Då fick de upp ögonen för Backaplan. De köpte mark till sin central, men de köpte även grannfastigheten där KF öppnade varuhuset Domus. Därmed startades eran då Backaplan blev ett handelscentrum.

– Backaplan är ett område som har hängt med sin samtid. Det började som småskaligt industriområde med Rosengrens kassaskåpsfabriker, sen gick det över till att ha både industri och handel, och nu kommer det in i nästa skede där bostäderna får ta plats, säger Helena Liljedahl.

Planeringen för Framtidens Backaplan har pågått länge. KF Fastigheter har alltid varit delaktiga och drivande. Nu är det dags att konkretisera visionerna för området.

– Nu äntligen kan vi trycka på knappen, vi vill sätta spaden i jorden, vi vill förverkliga de planer som vi så länge har jobbat med tillsammans med de andra fastighetsägarna.