Ute på Backaplan håller framtiden på att göra sig synlig och redan idag kan du få en glimt av vad som komma skall. Johanne Gabrielsson, marknadsansvarig på Skandia Fastigheter, mötte upp oss och hjälpte oss synliggöra vad som byggs.

Den 19 maj 2022 gick startskottet för Framtidens Backaplan och sedan dess har mycket hänt. En mängd pelare, betongblock och fundament är nu på plats och du kan se projektet växa fram. Den första delen av Framtidens Backaplan som byggs består av tre huskroppar, varav vi börjat med två. Här kommer butiker och hyresgäster kunna flytta in under 2025.

Intill Backavägen kommer denna maffiga byggnad upp. Här ska bland annat Coop, DollarStore, Elgiganten, Kronans Apotek och en kemtvätt flytta in i nya lokaler. Byggnaden består delvis av återbruket tegel och ovanför butiksentréerna byggs en utanpåliggande trappa i Brooklyn-stil. Det här kommer bli en levande del av Framtidens Backaplan med härlig puls och folkmyller.

Ovanpå den kommersiella delen byggs det lägenheter. Här blir det 8 våningar med bostäder om 1–4 rum och kök. Vi ser att den variationen kommer göra att det blir en härlig blandning av människor i kvarteret, med allt från yngre personer som flyttar till första boendet, till barnfamiljer och äldre par som vill lämna villan och flytta in i stadspulsen. Hyresgästerna kommer att få en helt egen oas på innergården, som i själva verket ligger 12 meter upp i luften. Här blir det lummigt med gräsytor och växtlighet – plus ett växthus som hålls uppvärmt året om!

Nordost om det kommersiella huset hittar du Framtidens Backaplans stiliga parkeringshus. Med dessa fantastiska valv kommer huset få ett alldeles eget uttryck. Det blir 3 våningar med parkering och ovanpå dem blir det 4 våningar med bostäder om 1–3 rum och kök. Totalt i de här två huskropparna blir det 423 lägenheter.

Vill du bli en av dem som flyttar in under 2025? Här kan du läsa om var bostäderna kommer släppas.